Common rail - revolucionarni dizelski noviteti: direktno ubrizgavanje i common-rail - po prvi put su ugrađeni u modele Fiat automobila. Uveden je krajem 1997. u Alfa Romeu 156 JTD, prvom serijskom dizelašu s direktnim ubrizgavanjem goriva u motor po sustavu common rail. Bio je to šok za mnoge, jer su se u najavama Common-raila godinama razmetali Daimler-Benz i BMW. Slično se dogodilo krajem osamdesetih, kad je na autosalonu u Torinu 1988. Fiat predstavio prvog direktno ubrizgavajućeg dizelaša, u Cromi 1.9 Turbo D i.d. Preciznom regulacijom početka i kraja ubrizgavanja, odnosno trajanja ubrizgavanja i količine ubrizganog goriva. Tlakovi ubrizgavanja povišeni su na 1350 do 1400 bara, a olakšana je izvedba tzv. 'pilot-ubrizgavanja'. U prvoj se fazi, pod visokim tlakom, dozirano ubrizgava mala količina fino raspršenog goriva.

Ono se brzo i lako pali te se u nastali požar (u drugoj fazi) ubrizgava glavna količina goriva. Izgaranje je brzo i temeljito te se poboljšavaju performanse, a smanjuju potrošnja goriva i emisija štetnih plinova. Kod novih izvedbi tlakovi ubrizgavanja povišeni su na 1550 bara.

CommonRail sistem ubrizgavanja

CommonRail sistem ubrizgavanja

CRD Sistem

Za automobile čiji su motori opremljeni Common Rail Technologijom poznatih svijetskih proizvođača Bosch, Simenes, Delphi i Denso.

CommonRail sistem ubrizgavanja

Povećanje snage motora postiže se dodatnom elektronskom korekcijom sistema ubrizgavanja goriva. Jednostavna montaža za sve Common Rail motore origalnim plug & drive konektorima.

Pumpe-Düse sistem ubrizgavanja

Pumpe-Düse sistem ubrizgavanja

PD Sistem

Za automobile čiji su motori opremljeni Pumpendüse Technologijom Bosch (VAG Grupa: VW, Audi, Seat, Škoda).

Pumpe-Düse sistem ubrizgavanja

Povećanje snage motora postiže se dodatnom elektronskom korekcijom sistema ubrizgavanja goriva. Jednostavna montaža za sve VAG Pumpendüse motore origalnim plug & drive konektorima.

Bosch sistem ubrizgavanja visokotlačnom pumpom

Bosch sistem ubrizgavanja visokotlačnom pumpom

VP37/VP44 Sistem

Za automobile čiji su motori opremljeni Technologijom Bosch Visokotlačnom pumpom VP44 i VP37. Povećanje snage motora postiže se dodatnom elektronskom korekcijom sistema ubrizgavanja goriva. Jednostavna montaža za sve VAG TDI (VP37) motore origalnim plug & drive konektorima.

Bosch sistem ubrizgavanja visokotlačnom pumpom - VP37 8,10p DigiBosch sistem ubrizgavanja visokotlačnom pumpom - VP44/VP30, Denso

Turbo punjači

Turbo punjači ili turbine su dio sustava prednabijanja zraka. Oni komprimiraju zrak u cilindre motora tako da tlak na ulazu u cilindar je veći od atmosferskog.

Više...

Common rail

Direktno ubrizgavanje - revolucionarni dizelski noviteti: direktno ubrizgavanje i common-rail - po prvi put su ugrađeni u modele Fiat automobila.

Više ...